Escola d’Estiu 2020

Amb la inscripció a l’escola d’estiu, a part del curs al que us matriculeu, també podreu gaudir de les següents activitats virtuals:

– Dilluns 6 de juliol a les 17h – Conferència inaugural – Educar en el desconfinament

Els esdeveniments recents entorn de la salut pública ens situa davant d’un nou paradigma social del qual a hores d’ara només és possible intuir-ne algunes pistes. Conceptes com la “distància social” o que l’educació a distància guanyi terreny a la presencialitat poden ser “noves normalitats” que repercuteixin, en l’àmbit educatiu, especialment a aquells sectors socials pels quals no hi ha alternativa a l’educació de proximitat.
Per començar a reflexionar sobre aquesta “nova normalitat” i com pot afectar l’àmbit educatiu, especialment als sectors més populars, proposem una conversa entre tres persones que pensem que tenen molt a dir-hi. D’una banda el periodista i activista social David Fernàndez, de l’altre el professor i matemàtic Guido Ramellini i per últim la Doctora en pedagogia Inés Massot.

– Dimecres 8 de juliol a les 10h – Xerrada – Noves maternitats 

Les mobilitzacions dels darrers 8 de Març han posat sobre la taula que estem davant de l’obertura d’un nou temps polític i social pel que fa a al paper de les dones dins de la societat. En aquest context volem reflexionar sobre la figura de la maternitat i com aquesta ha canviat en els darrers anys. Ho farem amb la periodista i escriptora Esther Vivas, autora del llibre Mama desobedient, amb qui reflexionarem sobre el paper de la maternitat i com podem educar en noves mirades entorn d’aquest procés vital.

– Dijous 9 de juliol a les 10h – Taller sobre l’ús dels dispositius electrònics entre l’alumnat

La irrupció de les noves tecnologies a la nostre vides ha estat fulgurant. En 20 anys hem passat d’una societat on els ordinadors i les noves tecnologies tenien un paper molt concret a la nostra societat a relacionar-nos amb elles en pràcticament totes les facetes del nostre dia a dia.
L’àmbit educatiu no ha quedat al marge d’aquest procés de tecnologització de la quotidianitat i ha vist com noves eines entraven a l’aula sense, a vegades, saber massa bé que fer-ne.
Aquest procés ha anat vinculat a un gran debat pedagògic sobre el paper de les noves tecnologies, amb posicionament a vegades enfrontats. Volem acostar-nos a aquest fenomen des d’una vessant pràctica, tractant de donar eines que ens permetin relacionar-nos amb les noves tecnologies a l’aula, des d’una vessant crítica però sense fer de les noves tecnologies el nostre enemic. Ho farem amb el Carles Sedó, treballador social i pedagog de formació, amb una àmplia experiència en el treball en l’àmbit de les drogues i les pantalles.

– Divendres 10 de juliol a les 12h – Taula rodona «Context i perspectives de l’educació al llarg de la vida a Catalunya»

Per tancar l’escola reflexionarem sobre el context actual i les perspectives de futur de l’educació al llarg de la vida a Catalunya. Ho farem a partir d’una taula rodona amb Josep Lluís Serrano (Subdirector general de transformació educativa de la Generalitat de Catalunya), Gemma Verdés (Cap de l’àrea d’ensenyaments postobligatoris i de règim especial del Consorci d’educació de Barcelona) i Jordi Plana (Gerent de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona).

– Actes de l’Escola d’Estiu 2020 organitzada de forma conjunta pels moviments de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica: